Komend weekend is het weer zover: de zomertijd gaat in! Op zaterdag 26 maart gaat de klok 1 uur vooruit! Heerlijk die langere dagen…eindelijk na die lange winter. Hopelijk blijft dit lekkere lentezonnetje lekker schijnen! Wat kun je doen als de klok verzet wordt naar de zomertijd om je kindje te helpen? Omdat ik vaak deze vraag krijg, zal ik hier 2 aanpakken uitleggen.
De overgang naar de zomertijd is over het algemeen makkelijker voor je kindje dan de overgang naar de wintertijd. Geen paniek, met deze tips komt het helemaal goed!
Je kunt uit 2 aanpakken kiezen:
- Doe niks! Je wacht gewoon af en kijkt hoe je kindje reageert. Op zaterdagavond leg je je kindje op zijn normale bedtijd in bed. En op zondag ga je meteen over naar de nieuwe (zomer)tijd voor alle slaapjes, de eetmomenten en zijn bedtijd. Blijf dit de komende dagen consequent doen en houdt er rekening mee dat het iets langer kan duren voordat je kindje de eerste paar dagen in bed valt bij bedtijd.
- Start 4 dagen voordat de klok verzet wordt, met het verschuiven van de eet- en slaapmomenten met een kwartier per dag.
- Probeer per dag de slaapjes en de voedingen (en/of maaltijden) 15 minuten uit eerder te doen, dan op een ‘normale’ dag.
- Verschuif bedtijd ook per dag 15 minuten naar voren. Dus op de eerste dag dat je start met de voorbereidingen voor de zomertijd is het niet om 19.00 uur bedtijd, maar om 18.45 uur.
- Alle voedingen (en/of maaltijden) verschuiven ook 15 minuten per dag (dus als je normaal om 11.30 uur luncht met je kindje, dan wordt dat op dag 1 om 11.15 uur.
- Dit voelt misschien gek om, maar op deze manier laat je je kindje geleidelijk overgaan naar de zomertijd.
Wanneer kies je voor welke aanpak?
- Als je kindje vaak erg vroeg wakker wordt in de ochtend, dan raad ik je aan om gewoon af te wachten hoe het gaat en voor optie 1 te kiezen. Als je kindje normaal om 5.30 uur klaarwakker is, dan slaapt hij deze nacht uit te 6.30 uur. Erg fijn!
- Heeft je kindje normaal geen moeite met slapen en is je kindje flexibel dan werkt aanpak 1 voor jouw kind waarschijnlijk prima.
- Heeft je kindje wat meer moeite met verandering in slapen? Was de overgang van de wieg naar het ledikant en/ of de overgang van het ledikantje naar een peuterbed veel gedoe? Dan zou ik voor aanpak 2 gaan, zodat de overgang geleidelijk gaat.
Welke aanpak je ook kiest het is belangrijk dat je je kindje een paar dagen de tijd geeft om zich aan te passen. Je kunt hem helpen door zo consequent mogelijk te zijn met zijn slaapjes, bedtijd en de voeding. Dit zal je kindje helpen om de overgang soepel te laten verlopen.
Welke aanpak heeft jouw voorkeur? Laat het me weten!