Shhh de baby slaapt slaapcoach

Shhh de baby slaapt. Stil zijn.  Maar wat als die prachtige mooie baby nu niet slaapt. Of als hij slaapt op je arm, maar zodra je je kindje neerlegt in zijn wiegje….ping…gaan die oogjes weer open en kun je weer “opnieuw” beginnen.

Je baby in slaap wiegen of in slaap voeden

Veel pasgeboren baby’s hebben de eerste maanden hulp nodig om in slaap te vallen omdat ze in de baarmoeder gewend zijn aan beweging. In slaap vallen zonder beweging kan daarom erg lastig zijn, onmogelijk zelfs. Veel ouders gaan daarom allerlei trucjes uit de kast halen om hun kindje in slaap te krijgen. Ze gaan hun kindje vasthouden, wiegen, op de arm in slaap lopen (yep dat heb ik zelf een paar maanden gedaan bij mijn jongste dochter), rondjes rijden met de auto (met kind in de autostoel natuurlijk), wandelingen van 2 uur maken en noem maar op.

Zelfstandig is slaap vallen, hoe dan?

De eerste 3 maanden is dit ook allemaal helemaal prima om te doen. Perfect zelfs als je na een paar weken precies weet wat werkt voor jou kleintje. Pasgeboren baby’s hebben gewoon echt heel veel hulp nodig om in slaap te vallen. Het is belangrijk dat je dat weet. Laat je niet gek maken door die ouders die de perfect slapende newborn baby hebben die hele dagen en nachten slaapt en ook al zelfstandig in slaap lijkt te vallen in zijn wiegje. De meeste baby’s hebben dus echt die hulp van hun ouders wél nodig.

Slaaptips voor je baby

Wat is dan wél een realistische verwachting? Vanaf dat je kindje 10-12 weken oud is kun je langzaam gaan proberen om wat meer minder bewegende slaapjes te doen en adviseer ik om je baby ook 1 slaapje per dag in zijn wiegje te laten doen. Gaat dat meteen goed? Nee, meestal niet. Dat ga je echt oefenen. Je kunt je kindje in plaats van helemaal in slaap te wiegen je kindje nog maar 90% in slaap wiegen (dus als je kindje echt bijna in slaap is) en hem dan in zijn wiegje leggen. Zo kun je steeds iets minder wiegen en je kindje de kans geven om lekker in zijn wieg in slaap te vallen.

Wil je meer slaaptips voor je kindje? Vraag dan hier meteen mijn gratis e-book met 7 tips voor meer slaap aan!

Sleep a lot slaaptip

En voor ik het vergeet…mijn tip! Leg je kindje na het wiegen (of voeden of lopen of na het dragen) eens eerst met zijn voetjes in bed. Zorg ervoor dat zijn voetjes eerst het matrasje raken, dan zijn billen, zijn rug en als laatste zijn hoofdje. Je gaat merken dat de kans dat hij dan blijft slapen echt groter is!

Voorkom de schrikreflex

Als je kindje eerst mijn zijn hoofdje het matrasje raakt dan kan dat de schrikreflex (ook wel de moro-reflex) oproepen. Het is een hele normale reflex die je baby als het ware waarschuwt voor gevaar. Geen ideale manier om een slaapje te beginnen dus. Probeer de volgende keer dat je je kindje in zijn wiegje legt dus te denken aan de slaaptip van Sleep a lot. Zorg ervoor dat de voetjes van je kindje als eerst het matrasje te raken en dus niet zijn hoofdje eerst. Oefening baart kunst! Laat jij mij weten of het werkt bij jouw kindje?

Liefs,

Caroline