Slaapassociaties Sleep a lot slaapcoach

Onbewust worden baby’s na de geboorte vaak afhankelijk van een handeling of een voorwerp om in slaap te vallen. Dit noemen we een slaapassociatie.

Wat is een slaapassociatie?

Slaapassociaties zijn dus ‘dingen’ die je kindje associeert met in slaap vallen. Heel vaak word jij als ouder het ‘ding’ die jouw kindje hard nodig heeft. Jij bent het namelijk die jouw kindje steeds in slaap wiegt op je arm, je kindje telkens de speen opnieuw geeft of je kindje elke 1-1,5 uur voedt om hem in slaap te laten vallen. Je kindje kan deze dingen niet zelf en is dus van jou afhankelijk.

Wat als jijzelf de slaapassociatie bent geworden?

Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, en er is al helemaal niks mis mee. Ze werken allemaal super goed! En sterker nog, die eerste weken en maanden zijn deze slaap associaties helemaal normaal. Op den duur is het alleen iets minder handig, want jouw kindje heeft jou elk uur van de nacht nodig omdat jij je kindje na elke slaapcyclus weer moet helpen om weer terug in slaap te vallen. Je was al onmisbaar voor je kindje, maar nu zijn jullie opeens echt onafscheidelijk geworden!

Als je nu denkt, heerlijk toch, dan hoef je hier zeker niks aan te veranderen. Dan stel ik voor dat jullie heerlijk gaan genieten van die extra knuffeltijd. Voor je het weet is jouw kindje 2 en zegt hij de hele dag “Nee!”, dus groot gelijk heb je!

Als je nu denkt: “Help! Ik wil (een gedeelte van) mijn nachtrust terug!”. Dan kan ik je helpen om realistische verwachtingen te scheppen. Want wat kun je aan afhankelijke slaapassociaties veranderen? Heel eerlijk. De eerste 10-12 weken…niet zoveel.

Positieve slaapassociaties

Wat je wel kunt doen is je kindje laten wennen aan positieve slaapassociaties waarbij hij jou niet steeds nodig heeft om goed te kunnen slapen. Je kindje inbakeren of een behaaglijk warme slaapzak aandoen, witte ruis aanzetten, een vast ritueel voor het slapen zijn allemaal positieve slaapassociaties voor jouw kindje.

Vanaf dat je kindje 12 weken oud is kun je beginnen om je kindje te leren om zelfstandig in slaap te vallen door hem steeds iets wakkerder in zijn bedje te leggen. Dit zal echt niet van de ene op de andere dag lukken, maar gaat stap voor stap, net zoals bij het leren lopen.

Wil je hier meer over weten? Luister dan de nieuwe Slaapcoach podcast over Slaapassociaties. Je luistert mijn podcast hier!

Liefs,

Caroline

PS: wil je liever persoonlijk advies van mij, stuur me dan even een DM of of een mail op hello@sleepalot.nl. Ik help je graag!